Graves Hastalığı
Her yaşta görülmekler birlikte daha çok genç yaşta kadınlarda, orta ve ileri yaşlarda da erkeklerde daha sıktır. Gençlerde hafif bulgularla seyrederken, ileri yaşlarda bulgular daha şiddetlidir.
Hastalığın evresine ve şiddetine göre değişen birçok belirti vardır. Hastalık başlıca aktif ve inaktif olmak üzere iki evreye ayrılır. Aktif dönemde kapaklarda retraksiyon (geriye doğru çekilme), ödem, gözde kızarıklık, ağrı, öne doğru itilme, çift görme ve görme bozukluğu olabilir. İnaktif dönemde gözlerin fazla açık olması, tam kapanmaması, çift görme ve önde doğru itilme görülebilir.
Aktif dönemde hafif göz belirtileri olan hastalarda tiroid hastalığının kontrol altına alınması gözdeki belirtilerde düzelme sağlamakla birlikte, gözün bu konuda deneyimli olan göz hekimleri tarafından tedavi edilmesi gerekir. Tedavi aktif ve inaktif evrede farklılık gösterir. Endokrin ve göz uzmanlarının hastayı ortak takip etmesi hastalarda en iyi sonucun alınmasını sağlar.
Göz hastalığı olan hastalarda radyoaktif iyot tedavisi sırasında gerekli önlemler alınmamışsa göz belirtileri ağırlaşabilir.
Evet. Sigara içenlerde göz belirtileri daha sık görülmekte ve daha ağır geçmektedir.
Evet. Orta ve ileri yaşlarda diyabet, miyasteni, pernisiyöz anemi ve vitiligo gibi diğer otoimmün hastalıkların birlikteliği sıktır.
Aktif dönemde tirod bezinin aşırı çalışmasının kontrol altına alınması ve kortizon tedavisi hastaların büyük bir kısmında düzelme sağlar. Kortizona cevap alınamayan ve görmenin tehdit altında olduğu durumlarda dekompresyon cerrahisi yapılır. Bu operasyon hem görme hem de görünüm üzerine etkilidir. İnaktif evrede de çeşitli cerrahi yöntemler (dekompresyon, retraksiyon ve şaşılık cerrahisi, blefaroplasti) şekil bozukluğunu düzeltir.
Göz bozukluklarının tedavi edilmesi hastalığının nüksetmesine engel değildir. Bunu önceden tahmin etmek mümkün değildir. Hastaların periodik kontrolleri nüksün erken tanınarak tedavisinin daha kolay yapılmasını sağlar.